

2023 – The Science Experience, Hobart

University of Tasmania - Sandy Bay, Centre of the Arts and Medical Sciences Precinct

Sessions / Times	Activity Title	Description/Length
Thursday Nov 23:		
Sign in	Sign in	
8:30 – 8:50am		
8·50-9·00am	10 mins Travel time to	
0.00 9.000111	Soc Science Building	
Welcome		
9:00 – 9:20am	20 mins: Program	Welcome to UTAS, Science Experience
	Welcome	program introduction, ice-breaker activity
0.00 0.70		
9:20 – 9:30am	10 mins Travel time	
Session 1: Chemistry		
9:30 – 11:00am	90 mins Taster:	10 mins needed for lab induction/safety
	indigo dvo and dvoing	protocols. In this experiment, students will synthesise the chemical indiao, a
	material	commercially important dye used to make
		denim jeans blue. Once students have
		prepared their dye, they will filter it (it is
		insoluble in water) change it chemically to
		make it water-soluble.
		Students will then test their freshly prepared
		indigo by using it to dye a piece of cotton.
11:00 - 11:10am	10 mins Travel time	
Morning tea break	20 mins: Morning tog	
11:10 – 11:30am	break	
Session 2: Engineering		
11.30 – 12.30pm	60 mins Taster:	Earthquake resilient infrastructure.
	Engineering	Learn about what engineers do and engage in
	Hands on Engineering	an engineering design challenge to build a
		model building which is resilient to
		earthquakes.
Lunch break:	20 mins: Lunch break:	
12:30 – 12:50pm		
12:50 – 1:00pm	10mins: Travel time	
Session 3: Ag Science		
1:00pm – 2:30pm	90 mins Problem solver:	Catchments provide people, stock and flora
	Ag Science Catchment	and fauna with drinking water. They provide
	Sustainability Challenge	people with water for domestic and industrial
		use, including irrigation, and they cater for
		recreation and tourism. In the catchment



	20 °	
		challenge, you'll compete in teams to manage land use in a river catchment. The team that improves the overall sustainability of the catchment, that is, the environmental, economic and social outcomes, wins the game. Through the game, you'll learn about the different values of water in a catchment and the challenges of improving sustainability. (90 mins)
2:30pm – 2:35pm	5 mins: break	
2:35 – 2:55pm	20 mins Where to next with Tas Future Students team	Connecting with the University after the Science Experience - other programs you can be involved in
Sign out		
Finish at 3:00pm		
Friday Nov 24:		
Sign in	Sign in	
8:30 – 8:50am		
8:50 – 9:00am	10 mins Travel time	
Session 4: Climate Change		
9.00-10.30am	<i>So mins Problem solver:</i> The Heat is on – Adapt to Thrive in a Hotter 2050	In this interactive climate change game, you if find out what life might be like in a hotter world. Teams will decide how to help their community adapt to climate impacts including bushfires, floods and heatwaves. In exploring possible futures, you'll also find out how important it is to take action now to avoid big temperature changes.
10:30 – 10:35am	Walk to bus stop	
10:35 – 10:55am Travel to Hunter Street	20 mins Bus to Hunter Street	
10:55 – 11:00am	Walk to Centre of the Arts Building	
Session 5: Architecture		
a Design 11am-12pm	60mins Problem solver: Regenerative Systems Design.	 A workshop that enables potential students to experience Regenerative Systems Design. Provide an experience that is a microcosm of the Design program. Through this workshop experience students will engage with: Creative problem solving (being able moving from questions to ideas) Empathising to understand the needs of the actors (human & non-human) in the living system. Systems mapping & exploration Ideation & Prototyping (drawing and making). Longer workshops to include testing, and iterating.



	Ť	Exhibiting
Bus travel to Medical		
Science Precinct (MSP)		
(10 mins)		
Lunch break	20mins: Lunch break	
12:15 – 12:35pm		
Session 6: MSP 12noon		
– 2pm)		
12:35- 2:00pm	School of Medicine	90 mins total
	Med/BioMed)	60 mins in the lab + 30 mins level 5 research
		lab tours (staggered groups of 10)
2:00 – 2:20pm	20 mins: Bus to Sandy	
	Bay	
Closing		
2:35 – 2:55pm	20 mins: Program	Closing: Certificate presentations/feedback/
	Closing	thanks
Sign out	Finish at 3pm	



2023 – The Science Experience, Burnie

University of Tasmania – Cradle Coast Campus, Tasmanian Institute of Agriculture Dairy Research Facility

Sessions	Activity Title	Description/Length
Monday Nov 27:		
Sign in 8:30 – 8:50am	Sign in	
Welcome		
9:00 – 9:20am	20 mins: Program	Welcome to UTAS, Science Experience
	Welcome	program introduction, ice-breaker activity
Session 1: Humanities & STEM		
9:30 – 10:30am	60 mins:	A crisis management workshop based around
	Emergency	events such as floods, bushfires and viral
	Management	outbreaks. Collaboration between CoHM and CALE.
Morning tea break	15mins: Morning tea	
10:30 – 10:45am	break	
Session 2: Engineering		
with Hydro Tas		
2. Hydro Tasmania -	60 -90 mins: Problem	Using recycled materials, you'll design and
	solving Challenge:	build a turbine and test its speed by
10:45 – 12noon	Engineer a Turbine	the "Turbinator."
Lunch	30 mins: Lunch break	
12noon – 12:30pm		
12:30 – 1:00pm	30 mins: Bus travel	
Session 3: TIA Research	90 mins: Tour and	TIA operates a dairy research facility at Elliott.
Facility Tour	activity Eliott Dairy	This is the site of leading research into ways to
1:00 – 2:30pm	Research Farm tour	boost the productivity, profitability and
		sustainability of lasmania's dairy industry. The
		facility is used for structured experiments
		including food production, animal
		performance, analysis of farming systems
		arazing management and irrigation
		A tour of the facility with a discussion about
		the importance of all the data collection (45
		minutes) will be followed by a bands-on
		activity in the common room or out in one of
		the farmlet paddocks depending on the
		weather (45 mins)
2:30 – 3:00pm	30 mins: Bus travel	
3pm Sign out		



Tuesday Nov 28:		
Sign in	Sign in	
8:30 – 8:50am		
8:50 – 9:00am	10mins: Intro to Day 2	
	Opening Session	
Session 4:		
Food Production		Students will unpack a Big Mac to learn about
9:30 – 10:30am		what is involved in getting food from the
		paddock to the plate (or paper bag).
Morning tea break		
10:30 – 11:00am		
Session 5:		
Pharmacy		Hands-on Pharmacy activity
11am – 12noon		
Lunch break	30 mins: Lunch break	
12 – 12:30pm		
Session 6:		
Tech Solutions		"Keep Talking and Nobody Explodes!"
12.50pm - 1.50pm		
1.55pm - 2.30pm		Connecting with the University after the
		Science Experience - other programs you can
		be involved in and where to next?
Closing and sign out		
2:30 – 2:50pm	20 mins: Program	Closing/Program Highlights/ Certificate
Finish at 3pm	Closing	presentations/feedback



2023 – The Science Experience, Launceston

University of Tasmania – Inveresk and Newnham campuses

Sessions	Activity Title	Description/Length
Thursday Nov 30		
Sign in	Sign in	
8:30 – 8:50am		
weicome		
9:00 – 9:20am	20 mins: Program Welcome	Welcome to UTAS, Science Experience program introduction, ice-breaker activity Rotary Clubs of Tasmania will talk briefly about Jenny Sewell Award and Rotary youth programs
9:20 – 9:30am	10 mins Travel time	
Session 1: Chemistry		
9:30am – 11am	90 mins Taster: Chemistry - Making indigo dye and dyeing material	10 mins needed for lab induction/safety protocols. In this experiment, students will synthesise the chemical indigo, a commercially important dye used to make denim jeans blue. Once students have prepared their dye, they will filter it (it is insoluble in water) change it chemically to make it water-soluble. Students will then test their freshly prepared indigo by using it to dye a piece of cotton.
Morning tea break	20 mins: Morning tea	
11am – 11:20am	break	
11.20 - 11.30pm	10 mins: Travel time	
Session 2: Lab Med/ICT		
11:30 – 12:30pm	60 minutes Lab Med Session 1 (14 students) ICT Session - HitLab	
Lunch	45 mins Lunch break	
12:30-1:15pm		
Move to next activity		
Session 3: Lab Med/ICT		
1:20 – 2:20pm	60 minutes Lab Med session 2 + ICT session 2 (Cyber Security) (14 students in each activity)	
Break and travel 2:20 – 2:30pm	10 mins: Travel time	

UNIVERSITY of TASMANIA



2.30 - 2.50pm	Where to next with Tas	Where To Next? 20 mins
	Future Students team	
2:50 – 3:00pm	10 mins: Travel time	
Sign out		
Finish at 3:00pm		
Friday Dec I		
Sign in	Sign in	
8:30 – 8:50am		
8:50 – 9:00am	10mins: Travel time	
Session 4:		
9:00 – 10:30am	90 mins Taster -	10 mins needed for lab induction/safety
	Chemistry – Activity 2	protocols.
Morning tea break	15 mins: Morning teg	
10:30 – 10:45am	break	
10:45 – 10:50am	5 mins: Travel time to	
Session 5: AMC	AMC	
$\Delta MC (90 mins)$	90 mins Taster	Cet a taste of Maritime Engineering in this
10:50 – 12:20pm	AMC, engineering	structural engineering project where you will
	activity and tour	race against the clock and compete against
		other teams to build the strongest bridge you
		can using only paddle pop sticks and glue.
Bus to Inveresk	20 mins: Bus to Inveresk	
12:20 – 12:40pm		
Lunch	20 mins: Lunch	
12:40 – 1:00pm		
Science		
1:00 – 2:30pm		
	90 mins Problem solver:	Catchments provide people, stock and flora
	Ag Science Catchment	and fauna with drinking water. They provide
	Sustainability Challenge	people with water for domestic and industrial
		use, including irrigation, and they cater for
		recreation and tourism. In the catchment
		land use in a river catchment. The team that
		improves the overall sustainability of the
		catchment, that is, the environmental,
		economic and social outcomes, wins the
		game. Through the game, you'll learn about
		the different values of water in a catchment
		(90 mins)
Closing		
2:30 – 2:40pm	10 mins: Program	Certificate presentations/Program highlights/
	Closing	feedback/ thank you
Bus back to Newnham	20 mins: Bus back to	Sign out and finish at 3pm
2:40 – 3:00pm	Newnham	